Marte Forsberg

Behandling fremover

Da er det litt mer klart om hva som skjer fremover med behandling. Jeg ble søkt over til Poliklinisk avdeling (fra langtidsbehandling) da jeg valgte å jobbe med Agorafobi m/panikklidelsen aka angsten min istedet for personlighetsforstyrrelsen. Enn så lenge hvertfall. Kanskje jeg velger å jobbe med det sistenevnte etterhvert. Det ville evt. blitt en behandling som fort kan ta 1-3 år å jobbe seg gjennom, så det er et stort valg.

Så da blir det Kognitiv terapi, som mange sikkert har hørt om før. En kjapp innføring i Kognitiv Terapi (som jeg forøvrig var innom når jeg var på Borgestad for 2 år siden.. wow..):

Kognitiv kommer av ordet kognisjon som betyr bearbeiding av informasjon. Kjernen i kognitiv terapi er at vi hele tiden velger ut informasjon og at vi tolker denne informasjonen. Hva vi velger ut, og hvordan vi tolker det, avhenger av tidligere erfaringer og de forventninger vi har til den aktuelle situasjonen. Våre tanker om en bestemt hendelse vil påvirke hvilke følelser som blir knyttet til den: Én person kan synes det er morsomt å kjøre berg- og dalbane, en annen blir redd. Noen barn synes det er morsomt at en bølge slår over dem når de sitter på stranden. Andre blir redd og begynner å gråte

La oss ta eksempelet de nevner over her:

Ulike følelser er knyttet til bestemte tanker. Angst eller frykt er forbundet med tanker om trussel eller fare. Personer som er redd for å kjøre berg- og dalbane har tanker knyttet til fare:

 • – Den kan komme til å velte
 • – Den vil spore av
 • – Jeg vil falle ut

Barnet som blir redd for bølgen kan ha tanker av typen:

 • – Jeg kommer til å drukne
 • – Bølgen trekker meg ut i sjøen

Så ja, dette blir spennende. Vi kommer til å jobbe veldig strukturert (noe som er uvant for meg) men jeg tror det kommer til å gå veldig greit når vi først kommer igang.

Håper at denne metoden har effekt på meg og at jeg lærer meg å “omprogrammere” hjernen min. Hadde vært deilig å kunne hatt minimale angst-problemer og hvertfall å slippe de fordømte panikkanfallene. Verste er jo angsten for angsten, en skikkelig ond sirkel.

Det er vanskelig å skulle begynne “på nytt” igjen kjenner jeg. Føler vel (fortsatt) at ting kommer til å forbli slik de er nå, i all evighet og litt til. Får håpe at det bare er hjernen min som spiller meg et lite puss, men det er tungt. Kommer jeg faktisk noengang til å bli bedre? Forventer det verste, men håper på det beste. Kommer jeg noengang til å fungere normalt? Uten å måtte late som?

Category: psykisk helse

Tagged: ,

22 Responses

 1. Ragni says:

  <3.

  Kjenner meg igjen i mye av det du skriver. Jeg klarer å komme meg fra dag til dag og er nå snart halvveis inn i et skoleår nesten uten fravær, så jeg er heldig. Men jeg kan likevel relatere meg til det du beskriver; Angsten for angsten, som ofte er verre enn angsten selv. Og frykten for å aldri bli normal. Huff. Kognitiv terapi hjalp en del på meg. Jeg droppet ut pga flytting, og angrer litt nå. Du må ha masse lykke til.

  ja, og skriv gjerne litt om hvordan det går underveis :)

 2. Laila says:

  Kognitiv terapi er vel den formen for behandling som funker best for mange, så jeg håper den vil funke på deg også. Lykke til :)

 3. liseliten says:

  Det høres veldig bra ut at dere skal gå i gang med å jobbe med angsten :) Jeg håper og tror det kan hjelpe deg, angst stjeler mye krefter og livsglede

 4. Nattehauk says:

  Sukk, kognetiv terapi ja… å komme opp med flere valg når’n er redd noe… problemet er at når en har angst så blir det som regel bare negative valg hvilket ikke akkurat hjelper noe mye.

  Litt enklere å starte kognitiv tankegang på mindre angstfulle ting som pinlig stillhet når du sms’erer, ringer eller msn’erer noen… som f.eks å tenke kognitivt når du har sendt en venn sms og ikke får svar med en gang.
  a.) Jeg sa noe dumt
  b.) Hun sovna
  c.) Hun er på kjøkkenet/badet og hørte ikke meldingen
  d.) Hun orker ikke svare
  e.) Hun er på butikken og glemte mobilen hjemme.
  f.) Hun raider (om man er spillfantast med WoW).

  Verre er det når det virkelig noe som freaker en ut … for meg er det alt som har med trafikk å gjøre… klarer ikke komme på et eneste positivt outcome om jeg skal ta buss, tog eller fly. Tvangstanker er visst immune mot kognetiv tankegang … iallefall enda… tror jeg :/ men jeg prøver iallefall.. må gjøre det til rutine, og øvelse gjør mester ^.^

  Håper du er mer positiv enn meg *ler*

  • Skjønner godt hva du mener her. Veldig vanskelig å skulle bryte opp tankemønster og automatiske negative tanker som man har blitt så vant til i alle år. Så det blir nok hard jobbing, men håper det lønner seg!

   Håper du også får noe bra ut av terapien hvertfall :) Positiv er jeg nesten aldri, men veldig lett å dra på seg en maske! ;-)

 5. Liker :) Dette skal bli bra <3

  SV: Ja Slow Dancing in a burning room er nydelig <3

 6. Hej sötis! hoppas allt är bra med dig? kram! :)

 7. SV: Ja jeg også elsker denne serien. :) En stor favoritt <3 Takk for tips :D

 8. Skyggemare says:

  SV: Jimmy er fantastisk flink, ja :)

 9. Sandraa says:

  Hejsan sötnosen!
  Allt bra?
  Vill bara tala om att jag har en “Tipsa bloggtävling” i min blogg.
  Mkt populär faktiskt, så vill du att din blogg ska bli tipsad i min blogg?
  Anmäl dig här: http://saandriiiee.blogg.se/2011/november/dagens-bloggtips-vinnare-ny-tavling-2.html#comment

  Hade vart kul! För din blogg är fin, Kram Sandra.

 10. Hej fina du! önskar dig en bra och fin dag och fortsatt trevlig vecka! kram :)

 11. SV: Oi den appen må jeg sjekke ut ;) Viste ikke at det var en app :) Takk for tips :D

 12. amanda says:

  Ha en trevlig kväll!:)

 13. Patricia♡ says:

  Hoppas du får en fin helg:)

 14. HEJ!
  nu drar jag IGEN igång veckans blogg. i morgon ska förra veckans vinnare bytas ut till en ny blogg som får reklam på min blogg i en HEL veckas tid! super va?
  vinnaren publiceras i min meny på sidan med bild och länk så alla kan se och trycka sig in på kanske just DIN blogg? super va? klicka bara här : http://deniseholmsten.blogg.se/?tmp=20161418 och säg att du är med!
  kram

 15. Hej! tänkte bara kika in och önska dig en trevlig vecka! hoppas du mår bra ! kram :)

 16. Sandra says:

  Hej söta du!
  Jag har massa julklappstips på bloggen nu =) om du har svårt för att hitta dina klappar så kika in :)

Leave a Reply

%d bloggers like this: