Marte Forsberg

Om Åpenhet

Jeg fikk en kommentar der Anonym spurte om jeg kunne skrive litt om mine erfaringer med å være så offentlig og åpen som jeg er om mine psykiske lidelser (det hørtes veldig dramatisk ut!). Dette kan det bli litt lengde på, så bare with me!

Kunne du kanskje ha skrevet litt om dine erfaringer om å gå så offentlig frem om dette? Selv har jeg utrolig vanskelig for dette, og har kunn åpnet opp for mine aller nærmeste. Og det først etter 7-8 år. Jeg går selv på Aap, og føler nermest at jeg “lyver” når andre spør om hvorfor jeg ikke er i arbeid ol. Vil du anbefale å heller bare være helt åpen om det? Hvordan har du blitt/blir du tatt imot?

Mine erfaringer er at det er absolutt ikke farlig, kanskje mer det stikk motsatte. Det er jo kjent at psykiske lidelser kommer mer og mer frem i dagslyset, men det er vel fortsatt ikke kjent og trygt for Ola Normann ennå. Betyr det at man er gal? Hører man stemmer? Snakker man høyt med seg selv? Hva betyr det egentlig å slite psykisk? Vi har alle vårt å slite med, noen mer enn andre. Noen (altfor mange) sliter så mye at de ikke klarer å fungere normalt i hverdagen og for mange er det så ille og mørkt at de ikke ser noen utvei og vil ende livet sitt.

Som sagt, jeg har ikke merket noen negative sider ved å være åpen om mine diagnoser og problemer. Jeg har fått gode tilbakemeldinger og ofte er det mange (flere enn man ofte tror!) som kjenner seg veldig igjen i det jeg skriver, føler, tenker og opplever. Dette er jo en kjempestor åpenbaring for både meg og leseren. Man kan altfor ofte føle seg alene om følelsene og tankene man sitter med, men husk at er nok flere som kjenner det akkurat sånn. Ved å snakke høyt (Neida, du bør ikke stå midt i gata og skrike det ut) om det så kan du kanskje komme å kontakt med andre likesinnede? Dele erfaringer, komme med råd og tips. Bare det å ikke føle at man er helt alene om å føle det man føler er ofte en stor lettelse i seg selv. Eller det å vite at din bestevenn, kollega, en foreldre eller voksen vet hvordan du har det kan ofte ha en positiv effekt.

Når det kommer til det å fortelle noen om problemene sine så skjønner jeg veldig godt at det kan være kjempevanskelig og skummelt, som faen. Jeg er en lukket og stille person som helst ikke vil “plage” noen med mine trivielle problemer. Men et sted går grensa for meg også. De som kjenner meg vet mesteparten av hva som foregår med meg, noe som er veldig greit. Om jeg ikke tørr å ta bussen for å møte søsteren min i Tønsberg f.eks så forstår hun det, uten at jeg må forklare å det vide og det brede. Men det viktigste med å skulle fortelle en eller flere om problemene dine er at du selvfølgelig tar det i ditt tempo, når du føler deg klar. Du behøver jo ikke begynne med å spy ut eder og galler om du ikke vil det, men i det små. “Jeg er veldig redd for å ta bussen alene, så det hadde vært fint om du ville blitt med” f.eks. kan jo kanskje være en start.

Når det kommer til at folk (gjerne gamle skolekamerater, som har full Bachelor og master-grad fra BI) skal spørre deg om hvordan det går og hva du driver med, da kjenner jeg ofte at jeg kvier meg. Det føles ofte som en stort nederlag å si det høyt. Jeg følte veldig på det før og gjør forsåvidt det ennå, men ikke i så stor grad. Jeg kan si noe ala “Nei, akkurat nå gjør jeg ingenting..” “Ingenting?” “Neh.. jeg har da god tid!” “Ja, sant hehe”. De fleste samtalene går i den duren. Et stort triks som alltid funker er å vri samtalen over til å handle om de. Alle (de fleste..) elsker å snakke om seg selv og sine bragder (Don’t get me wrong, men det er jo slik ting fungerer). Spør hva DE driver med, jobb, familie eller kanskje om de har noe kontakt med tidligere klassekamerater. Jeg vet jo at jeg ikke ljuger når jeg sier “ingenting”, men jeg skal være enig i et det føles litt ynkelig å si det. MEN, men ljuger hvertfall ikke. Om de virkelig vil grave så kan du si det så enkelt som at “jeg er i behandling for tiden”, “jeg har mitt å slite med akkurat nå” eller “jeg er sykemeldt”. Den siste der kan være litt tricky, da folk flest vil spørre “Åh, hvordan syk er du?”, så du vil nok kanskje ha et klart svar om du skal bruke den.

Nå kom jeg til å tenke på irritasjonen min over å være psykisk syk og ikke somatisk syk. Har man et brukket ben eller arm så er det greit. Er man psykisk syk så er alt litt “jahaaa….”. Men det kan jeg spare til et annet innlegg.

Uansett så håper jeg at noe av dette kan være til hjelp for både Anonym her og andre som føler de står fast i samme situasjon. Og er det noe noen skulle lure på så spør gjerne, enten Anonymt her (eller med navn) eller send med en mail på marteaf@gmail.com om du heller vil det.

Category: meg/hverdag, psykisk helse

Tagged:

13 Responses

 1. Camilla says:

  Go jenta :) masse klemmer. Glad i deg!!!!

 2. Tone says:

  Bra skrevet, Marte! Jeg har også fått masse gode tilbakemeldinger på at jeg har vært åpen på ting.. Jeg fikk masse mail og meldinger på Facebook fra folk jeg ikke har snakket med på flere år, og fra vilt fremmede, som kjente seg igjen i større eller mindre grad, og som takket meg for åpenheten min. Det skal jo sies at jeg syns det er mye lettere å skrive om ting enn å snakke om det, så det var ikke så vanskelig å være åpen på bloggen.. Men “hva driver du med?”-spørsmålet er bare fælt! (Eller var da, nå går jeg jo faktisk på skole :)) Til slutt fant jeg ut at hvis jeg sa at “Jeg gjør ikke noe akkurat nå, jeg gikk på en smell for en stund siden”, så nøyde folk seg stort sett med det svaret. Også har du de dagene da jeg bare på pur faen svarte at “Nei, jeg har blitt gal jeg skjønner du, så nå gjør jeg ingenting.” Folk holdt fort kjeft da også :p

 3. Yatch says:

  TL;DR! <3

 4. Hannah says:

  Jeg synes det er bra at flere og flere blir åpne om dette temaet… Jeg pleier å tulle med at jeg er Gæærn og sinnsyk, men det er ikke alltid like lett å fortelle det til absolutt alle… Hva gjør du nå spørsmålet er ikke noe gøy når man føler at man jobber ræva av seg for å i det hele tatt stå opp, mens andre på ens egen alder har doktorgrad i ditt og datt….

  • Det er vanskelig å finne et svar som passer for deg, så det blir jo litt prøving og feiling. Kjenne litt på hvordan det føles når man sier ditt og datt. Føler fortsatt på det hver gang noen spør, men det kommer seg.

 5. Fint innlegg! :) Jeg er veldig enig, å være åpen om det vanskelige gjør ofte at man kommer i kontakt med mennesker som kan være til stor hjelp.

 6. camilla says:

  Du skriver utrolig bra :) Og jeg kjenner meg veldig igjen i det med å ikke tørre og ta bussen alene.

 7. Danna says:

  JÆVELIG BRA INNLEGG MARTEEEE!!
  Når du skriver og forklarer på den måten, så ser jeg hvor mye du egentlig kjenner deg selv! Det er stort ass :)
  Du vet liksom hvordan du skal cope with it, og det er så godt i lese (på en litt sånn glad/trist måte if you know what I mean :)
  Det er ikke alt man kan bli “frisk av” eller “komme over”. Må bare finne en riktig måte å leve med det.
  Jeg tror du klarer deg bra, du er flink – og jeg tror du kan bidra med å hjelpe andre så godt som du skriver her ;)

  Og jo, forresten : Gratulerer med dagen, noe så inni GRANSKÆVVEN forsinka også :(
  Bedre sent enn aldri :)

 8. Kine den tøffe says:

  Det her innlegget ELSKE æ! Helt fantastisk :) Kunne ikke sagt det bedre sjøl, da æ e i en ganske så lik situasjon :) fantastisk!

Leave a Reply

%d bloggers like this: